Świeże zioła w doniczkach i cięte

Wczesną jesienią zaczyna się u nas sezon na świeże zioła i przyprawy.

Sprowadzamy przede wszystkim doniczkowe, bo dłużej zachowują świeżość. Świeże zioła mają też przewagę na suszonymi – zawierają więcej witamin i minerałów. Wszystkie zioła w sezonie jesiennym importujemy z Włoch. 
Dlaczego akurat z Włoch? Bo Włosi są mistrzami w gotowaniu i wiedzą, że podstawą smaku i aromatu potraw są dobre produkty. Przykładają dużą wagę do jakości, a poza tym mają długą tradycję w uprawie ziół i przypraw. Włoska bazylia, oregano czy rozmaryn wyrożniają się głębokim, nasyconym aromatem i zawsze wyglądają świetnie. Wielu Polaków lubi włoską kuchnię i cenią włoskie produkty, lubią gotować z oryginalnych składników. Dlatego u nas dostaniecie świeże zioła i przyprawy od najlepszych włoskich producentów.  

Świeże zioła i przyprawy w doniczkach

Prawie wszystkie zioła i przyprawy sprowadzamy w doniczkach. W formie ciętej pojawia się u nas tylko kolendra i mięta. Doniczkowe zioła mają tę przewagę nad ciętymi, że można się nimi dłużej cieszyć i są zieloną ozdobą w każdej kuchni. Wielu klientów woli przyprawy w doniczkach i kupuje tylko takie.  

Pełna oferta ziół i przypraw:

Bazylia

Wszystkim kojarzy się z włoską kuchnią, a swoją popularność i uniwersalność zawdzięcza temu, że może być stosowana jako dodatek do sałatek, zup, sosów i makaronów. 

Kolendra (cięta)

Kolendra to zioło, które nadaje przyprawom wyjątkowy aromat i smak, ale ma też wiele właściwości leczniczych. Jest polecana przy niestrawności, poprawia perystaltykę kelit i świetnie sprawdza się w bólach brzuchach spowodowanych wzdęciami.  

Liść laurowy

Liść laurowy sprowadzamy w doniczkach i czasem dojeżdżają do nas bardzo okazałe okazy, nawet do 1m wysokości. 
W ziołolecznictwie liść laurowy był stosowany jako środek o działaniu napotnym, oczyszczającym i moczopędnym. Ułatwia trawienie i prawidłową pracę wątroby. Dodatkowo pomaga obniżać poziom cukru we krwi.

Maggi włoskie

Maggi włoskie lub kocanka włoska to bardzo aromatyczne zioło. Ma silny, ziołowy zapach, a jej liście do złudzenia przypominają indyjską przyprawę curry. W kuchni maggi jest wykorzystywana jako dodatek do sałatek, twarożkow, potraw rybnych, pieczeni oraz zup.

Majeranek

Majeranek to jedna z najpopularniejszych przypraw w kuchni. Łagodzi wzdęcia i bóle brzucha. działa rozkurczowo i moczopędnie. Ponadto reguluje trawienie, dlatego jest polecany przy niestrawności i leczeniu zgagi. 

Melisa

Melisa znana jest z tego, że koi nerwy i uspokaja. Warto mieć ją w kuchni pod ręką, żeby wrzucić kilka listów do herbaty. Dodatkowo melisa obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Reguluje pracę wątroby i pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dlatego warto wrzucić kilka listów melisy do zupy, sałatki albo twarożku. Można nią doprawiać ryby, cielęcinę, wołowinę i drób. Najlepiej dodawać tę przyprawę pod koniec gotowania, żeby nie straciła swoich walorow smakowych i zapachowych. 

Mięta

Miętę doskonale znają wszyscy, bo ma wiel ewlaściwości zdrowotnych. Koi bóle brzucha, poprawia trawienie, zapobiega wzdęciom, jest dobra na kolkę jelitową. 

Oregano

Bez oregano nie ma włoskiej kuchni, dodaje się je do pizzy, dań z warzyw (fasoli, cukini, baklażana), pieczonych mięs oraz ryb. Dzięki swoim właściwościom reguluje pracę przewodu pokarmowego i zwiększa wydzielanie soków żołądkowych.   

Rozmaryn

Rozmaryn doskonale podkreśla smak mięs – zwłaszcza wieprzowiny, drobiu oraz baraniny. Można doprawiać nim ryby i świetnie komponuje się z warzywami (cukinią, papryką, a zwłaszcza ziemniakami).  

Szałwia

Szałwia tradycyjnie była stosowana jako dodatek do mięs. Wzbogaca smak pasztetów i dań z warzyw, zwłaszcza przetworów z pomidorów. Pasuje do farszów, wątróbki i kiełbasy. 

Tymianek

Tymianek jest gwiazdą wśród ziół w kuchni. Ma przyjemny zapach, a potrawom nadaje wyrazisty smak i aromat. 

Tymianek cytrynowy

Nadaje smak daniom mięsnym i wędlinom. Polecany jest jako dodatek do dań ciężkich: bigosu, pasztetów i sosów.